Bucurestiul vazut de sus, de pe Arcul de Triumf

Bucurestiul nu este orasul meu natal, dar inca de acum 20 de ani acesta “m-a adoptat” ca pe multi altii si pe zi ce trece il redescopar mai  interesant si mai frumos, lasand deoaparte traficul aglomerat, agitatia si ritmul alert al vietii cotidiene. Intr-o sambata insorita de septembrie 2022, am iesit la plimbare cu familia prin parcul Herastrau (denumire noua parcul Regele Mihai I). Nu intamplator am ales aceasta destinatie de weekend in Bucuresti. Auzisem o stire conform careia Arcul de Triumf ar fi deschis pentru vizitare gratuita in perioada iunie-octombrie, in fiecare weekend. Nu stiam cat de adevarat este, deoarece in anii trecuti se putea vizita doar in anumite zile, cum ar fi 1 Decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) sau 24 Ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane).

Ajungand la intrarea in parc dinspre Soseaua Kiseleff, se vedeau turisti si locuitori ai Capitalei ce se indreptau spre intrarea Arcului de Triumf, deci stirea s-a confirmat. Asadar, anul acesta (2022) monumentul se poate vizita in zilele de sambata si duminica, pana la data de 16 octombrie, accesul fiind permis intre orele 12:00-20:00, ultima persoana va intra la 19:30.

Urcand scarile din interior spre terasa Arcului de Triumf, m-au cuprins tot felul de emotii si ganduri. Pe de o parte imi era atat de cunoscut acest monument istoric pe care l-am privit si admirat trecand de multe ori pe langa el, pe de alta parte ma simteam turist in Bucuresti pentru ca nu avusesem niciodata ocazia sa vizitez Arcul de Triumf in interior sau pe terasa.

Unde este situat si cum se ajunge la Arcul de Triumf din Bucuresti

Arcul de Triumf este situat in partea de nord a Capitalei, in sectorul 1, la intersectia Soselei Pavel Kiseleff cu bulevardele: Alex. Averescu, Alex. Constantinescu si Constantin Prezan.

Cea mai apropiata statie de metrou este Aviatorilor. Sunt multe autobuze cu statia Arcul de Triumf iar tramvaiul 41 cu statia Casin este foarte aproape.

Arcul de Triumf din Bucuresti este un simbol al Unirii, al reintregirii neamului romanesc. Alaturi de Catedrala Incoronarii de la Alba Iulia, Mausoleul de la Marasesti, Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, Mausoleul si Mormantul Eroului Necunoscut dn Parcul Carol, Arcul de Triumf se numara printre monumentele ce comemoreaza participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial la finalul caruia aproape toate teritoriile locuite de romani s-au gasit pentru prima data reunite la un loc.

Pe fatade sunt inscriptionate elemente arhitecturale sau texte cu semnificatie istorica, este simbolizata victoria, credinta, barbatia, unirea si momentul incoronarii Regelui Ferdinand si al Reginei Maria in 1922, sunt omagii aduse eroilor care s-au jertfit in lupte.

Pe interiorul Arcului sunt scrise numele localitatilor unde ostasii romani au luptat intre 1916-1918: Cerna, Jiu Olt, Dragoslavele, Neajlov, Oituz, Marasti, Marasesti, Razoare, Vrancea, Muncelu, Cosna, Budapesta.

Terasa Arcului de Triumf ofera o priveliste inedita. Se vad obiectivele importante din jur cum ar fi Manastirea Casin, Casa Presei Libere, Parcul Herastra si multe altele.

In interior am vazut expozitii de reinterpretari contemporane ale monumentului dar si diferite simboluri si texte cu insemnatate istorica.

Iar seara, Arcul de Triumf este foarte frumos luminat.

Constructia a fost definitivata in anul 1936 dupa modelul Arcului de Triumf din Paris, dar la dimensiuni mai mici

Mai jos o imagine cu Arcul din capitala Frantei

 

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *