Top 16 atractii si obiective de vizitat gratuit in Istanbul

Cuprins:

  1. Moscheea Suleymaniye
  2. Apeductul Valens
  3. Galataport
  4. Piata Eminonu
  5. Moscheea Noua ( Yeni Camii ) in zona Eminonu
  6. Pod Galata
  7. Marele Bazar si Bazarul de condimente
  8. Piata Beyazit si Army Street (Ordu Cadessi) – strada cu magazine, bijuterii
  9. Moscheea lui Baiazid al-II-lea
  10. Centrul istoric Sultanahmet – zona pietonala
  11. Moscheea Albastra (Moscheea Sultanahmet)
  12. Parcul Gulhane
  13. Cartierul Balat si scarile colorate
  14. Moscheea Ortakoy
  15. Moscheea Hagia Sofia (gratuit doar in exterior)
  16. Galata Tower (gratuit doar in exterior)

Orasul Istanbul (denumit Constantinopol pana in 1930) este cel mai mare oras din lume intins pe doua continente – Europa si Asia, despartite de stramtoarea Bosfor.

Toate obiectivele de mai ai sus se afla in partea europeana, de o parte si de alta a golfului Cornul de Aur. Peste Cornul de Aur sunt 3 poduri, situate aproape unul de altul: Pod Galata, Pod Ataturk si noul pod de metrou, Halic.

 

  1. Moscheea Suleymaniye sau Moscheea lui Suleyman Magnificul – zona Fatih

Este construita pe un deal si din curtea acesteia se poate admira orasul. Privelistea este uimitoare catre apele Bosforului. Este mai liniste si mai liber decat in zona centrului istoric Sultanahmet.

Este amplasată în cartierul Fatih din Istanbul, intre pod Galata (zona Eminonu) și Marele Bazar.

Se viziteaza gratuit (an 2024) dar se inchide de cateva ori pe zi atunci cand este rugaciune.

Pe strazile din jur sunt cafenele si magazine. Se ajunge la pas in Grand Bazar.

A fost construita intre 1550 si 1557 la ordinul sultanului Süleyman I si este considerată una dintre cele mai impresionante moschei otomane ale orașului Istanbul.

  1. Apeductul Valens – zona Fatih

Apeductul Valens este un pod cu arcade duble care facea parte din cel mai lung sistem de alimentare cu apa construit in antichitate. Are aproape 1 km lungime si 30 metri inaltime.

  1. Galataport – zona Karakoy

Este situat intre pod Galata si turnul Galata si este locul in care se intalnesc Bosforul, Cornul de Aur si Marea Marmara.

Karakoy este un cartier vechi, istoric si un important centru comercial si nod de transport. Portul a fost renovat recent pentru a permite un acces modern si sigur atat al marilor vase de croaziera cat si turistilor, pastrandu-se caracteristicile traditionale si arhitecturale.

Aici se afla o superba zona de promenada de-a lungul Bosforului dar si multe magazine si restaurante.

  1. Piata Eminonu – zona Fatih

Este locul cel mai reprezentativ pentru Istanbul, dupa parerea mea. Este locul din care poti face o croaziera pe Bosfor sau poti gusta preparate traditionale cum ar fi sanvis cu peste (balik ekmek), poti cumpara castane praijite si porumb copt de la vanzatorii ambulanti.

Eminonu este port, nod de transport, astfel ca de aici poti lua feribotul (spre Buyukada – insula Prințesei, Uskudar, Kadıkoy, Besiktas) metroul, tramvaiul, etc. Este locul in care golful Cornul de Aur intra in Stramtoarea Bosfor. Este locul in care se face comert, de aici incepe Bazarul de condimente. Aici se afla si Noua Moschee (Yeni Camii). Din zona Eminonu pasesti spre Podul Galata.

Aici am mancat street food, celebrul kokorek la Gala Kokorek si cel mai bun peste la Eminonu Bufe, un butic situat la vreo 500 m de Pod Galata, mai putin cunoscut fata de barcile de langa pod pe care se prepra celebrul sandvis cu peste (macrou la gratar) numit Balik Emek.

  1. Moscheea Noua ( Yeni Camii ) in piata Eminonu – zona Fatih

Mai este numita Moscheea Sultan Valide.

Este situatea pe o platforma inalta si completeaza frumos tabloul pietei Eminonu cu privelistea catre Cornul de Aur si catre Podul Galata.

A fost inaugurata in 1665.

Langa ea se afla intrarea in bazarul de condimente.

  1. Pod Galata – zona Fatih

Podul Galata face legatura intre piata Eminonu si cartierul Karakoy. Poti alege sa traversezi la pas podul atat prin zona de jos unde se afla restaurante si cafenele cat si prin partea de sus unde intalnesti pescarii localnici, supravegheati de pescarusi. Trecand podul te poti indrepta spre Turnul Galata.

  1. Marele Bazar (Kapalı Çarşı) – zona Fatih

Grand Bazar (Kapalicarsi) este una dintre cele mi vechi si mari piete acoperite din lume – are peste 60 alei si 5000 magazine. Constructia lui a inceput in anul 1455 dupa ce otomanii au cucerit Constantinopolul.

Este cunoscut pentru ofertele sale variate, de la bijuterii scumpe la obiecte de artizanat traditionaleMulti turisti romani vin aici, astfel ca vanzatorii turci deja stiu sa se adreseze in limba romana sau incercand sa intre in conversatie, aduc imediat in discutie numele lui Hagi sau Lucescu. Unii dintre ei te intampina cu ceai si rahat in incercare de a te atrage sa cumperi de la ei.

Una dintre intrari este in zona moscheii Beyazit.

Preturile sunt mai mici la tarabele si magazinele din afara Bazarului.

Program zilnic 09:00-19.00 de luni pana sambata (duminica este inchis).

Bazarul de condimentezona Fatih

Spice Bazaar (Misir Carsisi) – cunoscut sub numele de Bazarul Egiptean deoarece a fost construit pe baza veniturilor din impozitele din Egipt( pe atunci, provincie otomana).

Una dintre intrari este din piata Eminonu.

Aici gasesi mirodenii, ceaiuri, fructe uscate, rahat.

  1. Piata Beyazit si Army Street (in limba turca – Ordu Cadessi) – zona Fatih

Este o strada animata cu multe magazine langa Moscheea lui Baiazid al II lea si Marele Bazar.  Aici se afla ruinele Forumului lui Teodosie din Constantinopol. Aici am baut cel mai bun suc de rodie si am gasit multe magazine cu bijuterii de aur foarte vizitate de turistii romani. Cele mai bune recenzii leam gasit pentru Eyp Gold, la care am fost si noi. Te poti plimba in liniste, nu este atat de aglomerata ca zona Sultanahmet. La cativa pasi se afla Marele Bazar.

 

  1. Moscheea lui Baiazid al- II- lea – zona Fatih

Este situata in Piata Baizaid si a fost ridicata la cererea sultanului Baizaid al II lea (fiul lui Mahomed al II lea). Este o piata mare situata in fata Universitatii din Istanbul, langa Marele Bazar. Localnicii o numesc Moscheea porumbeilor pe care i-am admirat si noi din plin.

  1. Centrul istoric Sultanahmet – zona Fatih

Aici se afla centrul vechi istoric al imperiilor bizantin si otoman. Marile atractii din aceasta zona sunt Palatul Topkpi, Moscheea Hagia Sophia, Moscheea Albastra, Basilica Cisterna si parcul Gulhane.

A fost centrul Constantinopolului până în 1453 când otomanii l-au cucerit. După aceea a fost centrul puterii pentru otomani.

Zona gazduieste milioane de turisi in fiecare an.

Aleea de trecere de la Moscheea Albastra spre Mosheea Hagia Sophia:

  1. Moscheea Albastra (Moscheea Sultanahmet) – in centrul istoric Sultanahmet

Se afla vis- a -vis de Moscheea Hagia Sophia. In apropiere sunt Palatul Topkapi si Cisterna Basilica.

Sultanul Ahmet I a vrut sa ridice o moschee care sa ii poarte numele si care sa fie mai impozanta decat HagiaSophia. Moscheea Albastra a fost construita intre 1609-1617, la ordinul acestuia.

In centrul curtii interioare se afla o fantana hexagonala. Fatada este similara cu cea a Moscheii Suleymaniye.

Este deschisă zilnic de la 8:30 la 17:00 sau 19:00, în funcție de sezon.

Site-ul Oficial: https://sultanahmetcami.org/k/15/english/

 

 

 

  1. Parcul Gulhane– intre Eminonu si Sultanahmet

În trecut fiind adiacent Palatului Topkapı făcea parte din ansamblul imperial și nu era deschis publicului. Din 1912 a fost deschis și reprezintă o oază de verdeață în mijlocul orașului. Este aproape de Hagia Sofia.

Este vestit pentru vizitarea Iui in luna aprilie cand are loc festivalul lalelelor.

  1. Cartierul Balat si scarile colorate – zona Fatih

Cartierul Balat a fost centrul comunitatii evreiesti din Istanbul. Este plin de stradute inguste, unele in panta, cu case colorate, de doua – trei etaje.

Am ajuns aici pe ploaie si ne-am adaposit in cea mai frumoasa cafenea : Velvet Cafe

Scarile colorate se numesc in turca Merdivenli Mektep Sokak.

In zona Balat ne-am oprit intamplator la Velvet Café care ne-a ramas la suflet, recomand:

  1. Moscheea Ortakoy

Ortakoy este un cartier din zona Besiktas, Istanbul.

Moscheea Ortakoy este situata intr-o piata deschisa (Piata Ortakoy), langa Podul Bosfor. Privelistea este de film, moscheea este luminata de razele soareleui ce se reflecta in apa. Din acest motiv zona este preferata de turisti pentru cele mai reusite sedinte foto in Istanbul.

In zona se afla si Dolmabache Palace.

In Besiktas se ajunge usor cu autobuz dar si cu feribotul cu transfer spre Eminonu.

Moscheea Ortakoy este inchisa vinerea.

Obiectivele de mai jos le-am vazut doar din exterior

Incepand cu ianuarie 2024, au urmatoarele preturi de intrare:

Turnul Galata : 30 EURO

Moscheea Hagia Sofia: 25 EURO

 

  1. Moscheea Hagia Sofia – in centrul istoric Sultanahmet

Aflata in central istoric Sultanahmet, intre Moscheea Albastra si Palatul Topkapi, moscheea Hagia Sofia numita si Marea Moschee „Ayasofya Camii” este cea mai mare Catedrala din lume a bisericii ortodoxe ce a fost transformata in moschee in timpul Imperiului Otoman.

Incepand cu anul 360, a fost construita de 3 ori pe acelasi loc in mijlocul Constantinopolului, rezistand diferitelor desastre.

La 29 mai 1453 Mahomed darama zidurile Constantinopolului si il cucereste. Acesta devine Istanbul, capitala Imperiului Otoman.

Pret intrare 25 EURO (2024), gratuit pentru copiii sub 8 ani

Site-ul Oficial https://muze.gen.tr/muze-detay/ayasofya

  1. Turnul Galata (Galata Tower sau Galata Kulesi)

Ofera o panorama de 30 grade asupra orasului. Noi am ajuns cu autobuzul pana aproape de turn dar daca mergi pe jos dinspre pod Galata, trebuie sa iei in considerare ca vei avea de urcat multe stradute in panta.

Intrare 30 EURO (2024)

In jurul lui se afla foarte multe restaurante si cafenele. Chiar langa turn, la Viyana Kahvez Cafe am mancat celebrul cheese cake cu nume spaniol: San Sebastian Cheese cake.

Alte atractii  si obiective pe lista noastra pentru vacanta viitoare la Istanbul:

Istiklal Street si tramvaiul istoric (rosu)

Moscheea Camlica

Pierre Loti

Topkapi Palace

Sapphire Mall si Sapphire view 360 grade

Camlica Tower

Bazilica Cistern

Croaziera pe Bosfor

Turnul Fecioarei (Maiden’s Tower)

Palatul Dolmabache

Palatele Beylerbeyi si Kucuksu

 

Tips&tricks Istanbul

In orice moschee regula este sa te descalti la intrare. Poti lua cu tine incatarile si sa le tii in mana sau le poti aseza in dulapioarele de la intrare; trebuie sa tii cont si de codul vestimentar (de exemplu femeile trebuie sa aiba capul acoperit iar barbatii sa nu poarte pantaloni foarte scurti. De obicei, la intrare gasesti sa imprumuti sau sa cumperi diverse obiecte vestimentare.

Pentru a fi mai liber, viziteaza orice obiectiv dimineata si evita zilele de weekend.

Unele moschei se inchid in timpul rugaciunilor si nu este permisa vizitarea (se spune ca atunci cand perdeaua verde de la intrare este lasata in jos, este moment de rugaciune).

Pentru transport public cumpara de la tonomatele din statii cartela rosie Istanbulkart pe care o poti incarca pe loc si o poti folosi pe toate mijloacele de transport, inclusive feribot.

Este bine sa te cazezi in zona Fatih pentru a fi aproape de majoritatea obiectivelor si atractiilor in Istanbul. Zona Sultanahmet este prea aglomerata.

Planifica pe zile ce vrei sa vizitezi in Istanbul

Trebuie sa platesti in lira turceasca; la casele de schimb nu poti schimba lei in lire, ci trebuie sa ai euro

 

Concluzie personala dupa prima vacanta la Istanbul cu familia: vom reveni!

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *