La pas in Parcul Natural Vacaresti numit si “Delta dintre blocuri”

Noi. Locuitori ai Bucurestiului, familie cu copil. In weekend cautam idei de locuri in care sa iesim la plimbare. E o zi placuta de Noiembrie si decidem sa mergem in “parcul de peste dig” cum ii spunem noi.

Digul e un fel de limita intre blocuri, betoane, masini, zgomot, agitatie si natura, liniste, ciripit de pasarele. Peste dig este defapt un loc care fusese abandonat si unde natura a lucrat  si s-a format un adevarat ecosistem, o rezervatie urbana, o Delta.

Parcul Natural Vacaresti are o suprafata de aproximativ 183 ha si se afla in cartierul Vacaresti din sectorul 4 al Bucurestiului; este cuprins intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei zona Mall Sun Plazza), Soseaua Vitan-Barzesti (zona Targului de la Vitan) si Splaiul Dambovitei.

In 1988 regimul comunist a demarat aici lucrarea hidrotehnica numita: Amenajare Lac Vacaresti, care trebuia sa faca parte din sistemul hidrologic de aparare a Bucurestiului impotriva inundatiilor. Lucrarile la digul din pamant betonat inspre lac si la cuveta lacului au fost finalizate in 1989. Lacul Vacaresti a fost umplut o singura data cu apa din Dambovita. Din cauza defectelor de executie, s-au produs infiltratii ce au inundat zonele invecinate, la abandonarea definitiva a proiectului.

In cei peste 20 de ani cat a fost neglijata, zona Lacului Vacaresti a fost recucerita de natura. In lipsa interventiei umane zona s-a renaturat, fiind usor, usor populata de numeroase specii de animale si plante.

In anul 2012, ca urmare a semnalarii existentei unui numar impresionant de specii de pasari, dintre care unele rare, si a unei indelungate documentari fotografice, in 2012 o echipa de specialisti in arii protejate – viitoarea Asociatia Parcul Natural Vacaresti – si-a asumat misiunea infiintarii parcului natural. A urmat un proces minutios de cercetare, documentare, lobby si mobilizare civica, care a condus la declararea zonei naturale “Acumulare Vacaresti” ca parc natural, cu denumirea “Parc Natural Vacaresti” acesta devenind primul parc natural urban din Romania si prima arie naturala protejata din Bucuresti.

Parcul are o singura intrare amenajata, cea de la cea de pe Splaiul Unirii nr 168, dinspre complexul de locuinte Asmintha Gardens, dar de pe dig se poate cobori prin orice loc. Noi am coborat dinspre Targul de la Vitan.

Aici poti gasi ochiuri si canale de apa, stufăris, salcii, trestie, stuf sau diverse specii de pasari si animale.

Sunt obiecte si spatii construite prin care se urmareste atragerea vizitatorilor, bazate pe mici structuri usoare, temporare, care si-au propus sa nu intervina prea mult in teritoriul parcului.

  • Pentru timpul petrecut aici trebuie luat in seama faptul ca nu sunt magazine deci e bine sa ai macar o sticla de apa.
  • Zona este destul de salbatica si pe unele poteci poate fi noroi deci iti trebuie incaltaminte adecvata.
  • NU UITATI ca va aflati pe un teritoriu protejat, iar orice incalcare a regulilor poate fi sanctionata! Este interzisa aprinderea focului (chiar si fumatul), pescuitul si vatamarea faunei si florei (ruperea sau distrugerea vegetatiei), cat si lasarea nesupravegheata a animalelor domestice.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *