Manastirea Prislop si mormanul pr. Arsenie Boca

De la pensiunea la care eram cazati, in satul Cristur din Hunedoara, am plecat sa vizitam Manastirea Prislop. Pana la Prislop am parcurs 31 km iar drumul a fost bun, asfaltat (am inteles ca in trecut drumul nu era amenajat). Drumul pana la Silvasu de Sus, localitatea unde se afla Manastirea Prislop, ofera o priveliste foarte frumoasa dar cand am ajuns acolo, am gasit un peisaj de vis. Am ramas fara cuvinte.

Este construita recent o parcare imensa, cum am vazut la putine obiective turitice in tara noastra.

Mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din țară.

Mănăstirea Prislop are mai multe zile speciale, într-un an. Pe lângă cele două hramuri: 8 mai – Sfântul Ioan Evanghelistul, 14 septembrie – Ziua Crucii, la mănăstire se mai prăznuiesc 13 septembrie – Sfântul Ioan de la Prislop, 28 noiembrie – ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, şi 26 decembrie – Sfântul Nicodim. În aceste zile numărul credincioşilor care vin în pelerinaj poate fi de cateva mii.

Credincioşii vin din toate colţurile ţării atraşi de liniştea pe care o degajă acest loc din muntii Retezat. Oamenii îşi doresc să vadă locul în care se odihneşte acum cel pe care l-au numit, cu evlavie, în timp, Sfântul Ardealului. Este sfântul lor, al românilor necăjiţi care îşi caută alinarea şi speranţa în acest loc.

Am incercat sa citesc cateva informatii despre istoria locului si descriu mai jos cateva aspecte ce mi s-au parut importante:

  • Biserica Manastirii Prislop a fost construita in 1564 si a fost declarata monument istoric; a fost zidita din temelie la initiativa Domnitei Zamfira, fiica lui Moise Voda din Tara Romaneasca; circula o legenda conform careia Zamfira s-a vindecat de anumite boli dupa ce a baut apa din raul care curge in apropierea bisericii
  •  În secolul al XVIII-lea a fost mănăstire greco-catolică
  • In 1948, odata cu interzicerea Biserici Romane Unite, preoții greco-catolici au fost arestați, iar lăcașul ocupat de Biserica Ortodoxă. Staret a fost numit calugarul Arsenie Boca, acesta fiind  transferat de la Manastirea Sambata de Sus. Misiunea lui Arsenie Boca a fost de a pune pe picioare aşezământul şi a de a-i atrage pe locuitorii din zona la ortodoxie. După sosirea sa, au început lucrările de refacere a mănăstirii, iar localnicii impulsionaţi de activitatea din aşezare au început să participe în număr din ce în ce mai mare la slujbe
  • Din 1950, mănăstirea a devenit aşezământ de maici, iar Arsenie Boca a rămas doar duhovnic până în 1959, când comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu forțat la București. În 1959 i se înscenează nereguli financiare pentru a fi scos abuziv din monahism și pentru a i se interzice să slujească la altar (post-mortem, în 1998, se revine asupra deciziei din 1959); Arsenie Boca a lucrat apoi ca Pictor in biserici, s-a retras la batranete la Sinaia unde a decedat in data de 28 noiembrie 1989; a fost înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989, prorocind că aici va fi loc de pelerinaj
  • În 1976 mănăstirea a fost reînființată, ca mănăstire de maici.
  • În 1991 a fost înființat în incinta mănăstirii Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina, cu o durată de școlarizare de cinci ani.

 

Spre mormantului parinelui Arsenie Boca

La Manastirea Prislop se mai viziteaza si chilia calugarului Ioan.Acesta, după un număr de ani petrecuți aici, dorind să ducă o viață și mai liniștită, a găsit un loc, cam la 500 de metri de mănăstire, pe malul prăpăstios al râului Silvut, unde si-a sapat singur o chilie in piatra. Aici, el și-a petrecut restul zilelor în neîncetate rugăciuni și post. Tradiția populară spune că a fost împușcat de doi vânători, în timp ce își făcea o fereastră la chilie. La 20-21 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop.

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *