Am avut sansa sa trecem pe cel mai lung pod suspendat din lume: Canakkale

Numele podului – Canakkale 1915” cat si constructia acestuia reprezinta un simbol al victoriei navale a forţelor otomane la 18 martie 1915 în Bătălia de la Dardanele (cunoscută şi ca Bătălia de la Gallipoli) impotriva britanicilor.In ultimii ani, in fiecare vara am mers in Turcia in concediu, cu masina personala. Am ales sa mergem cu tranport individual din 2 motive: costuri mai mici fata de transport cu avionul si posibilitatea de a vedea Turcia si in afara unui resort in care am fi stat  7 zile la mare la soare. In acest fel am fost surprinsi sa vedem ca reteaua de autostrazi este intr-o continua dezvoltare. Se construiesc noi poduri, autostrăzi, tuneluri.

Anul trecut, in drumul nostru spre Kusadasi, in timp ce ne indreptam spre Feribot pentru a traversa stramtoarea Dardanele, observam un pod in constructie, peste apa. Atunci admiram acei piloni uriasi, utilajele si multimea de muncitori care lucrau. Ne intrebam  atunci peste cati ani va fi ore gata.

Anul acesta (2022),podul era deja dat in folosinta, cu un an mai devreme decat era programat.

Traversarea stramtorii cu Feribotul are farmecul ei, cu toate am ales podul, bucurosi ca avem sansa sa traversam si noi Marea peste acest cel mai lung pod suspendat din lume. Este impresionant!

Numele oficial al acestui monument este Canakkale 1915 si traverseaza stramtoarea Dardanele, frontiera naturala intre Europa si Asia, legătura între Marea Egee de Marea Marmara.

 

Podul are 6 benzi, o lungime de 4.6 kilometri, o înălţime de 318 metri şi o distanţă de 2.023 metri între cei doi piloni.

Ce am observant imediat apropiindu-ne de pod, a fost culoarea pilonilor de sustinere; acestia sunt voptiti in rosu si alb, banuiesc ca asemanator culorilor steagului Turciei iar  din punctul meu de vedere, aceasta este o dovada de patriotism.

Consider ca acest pod este o capodopera arhitectrala si inginereasca, ce ofera o alternativă mult mai rapidă la călătoria cu feribotul. Cu siguranta vom mai trece pe el, indiferent ca vom merge in Kusadasi sau Didim sau Bodrum sau Marmaris, etc.

Pentru trecerea podului am platit 236 lire turcesti (aproximativ 16 euro). La noi s-a  debitat din contul de HGS (este un sistem de taxare pentru drumuri in Turcia). Taxa de pod se poate achita si cu cardul dar si cash in lire turcesti.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *