Constantin Brancusi, romanul care a plecat pe jos la Paris

De la Munchen la Paris, Brâncuși a mers pe jos cu rucsacul în spate.

Singurul monument public al lui Brancusi din Bucuresti este bustul Generalului medic Carol Davila si se afla la Spitalul Militar. Cu banii primiti pe aceasta lucrare intentiona sa isi plateasca drumul pana la Paris. Plata pentru monument a fost împărțită în două tranșe, prima jumătate fiind plătită înainte ca să înceapă lucrul, iar a doua tranșă după ce Brâncuși a terminat bustul. La sedinta de  receptie a lucrarii, anumite persoane din consiliu au avut opinii contrarii despre caracteristicile fizice ale generalului. Atunci Brancusi si-a dat seama ca opera lui nu este inteleasa asa cum si-ar dori si a parasit sala fara sa isi primeasca restul sumei de bani. Pentru a-i fi recunoscute, intelese si apreciate lucrarile, si-a propus sa plece pe jos la Paris.  Mai intai a ajuns si a lucrat la in Austria si Germania iar de la Munchen la Paris, Brâncuși a mers pe jos. In 1905 a intrat prin concurs la Ecole Nationale des Beaux-Arts.


Cine este Constantin Brancusi

Constantin Brancusi este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX lea 

Cand a trait Constantin Brancusi

S-a nascut in 1876 la Hobița in Gorj. S-a stins din viata la 16 martie 1957 la Paris si este inmormantat in cimitirul Montparnasse. La moartea sa, a lăsat în urmă 1200 de fotografii și 215 sculpturi. O parte din colecția sa a fost dată statului francez de la acea vreme, cu condiția ca atelierul său să fie reconstruit așa cum era în ziua în care artistul a murit. Se spune ca ar fi vrut să doneze statului român 144 de opere, dar a fost refuzat pe motiv că sunt opere fără nicio valoare.

Operele lui Constantin Brancusi

Operele sale exprima cum se vede lumea prin ochii taranului roman. Constantin Brancusi s-a inspirat din mituri, traditii si arta populara romaneasca. Brâncuși a simplificat formele și a căutat esența

Astăzi, operele lui se vând cu zeci de milioane de euro.

 

Personal, prin fericite circumstante, am ajuns sa vad de 2 ori in viata opera ale lui Brancusi (in 2009 la Paris la centru Pompidou si in 2024 la Timisoara. De fiecare data am avut sentimente atat de mandrie ca acest sculptor roman a devenit faimos in toata lumea dar si sentimente de regret ca la noi in tara nu se afla un muzeu doar al lui Brancusi und ear putea veni turisti din toata lumea sa ii vada operele. 

 

Expozitie temporara la Timisoara Intre 30 Septembrie 2023 – 28 Ianuarie 2024

 

La  Muzeul National de Arta Timisoara a fost organizata expozitia numita „Brâncuși: surse românești și perspective universale”. Au fost expuse opere ale lui Brancusi aduse din toata lumea. O expoziție estimate la  jumate de miliard de euro si la care au venit vizitatori din toata tara si nu numai.

Cateva opere ce le-am admirat in expozitia de la Timisoara

“Ecorseul”, prima lucrare din expozitie poate parea cunoscuta: o statuie din ghips inalta de 1,77 m, realizata de Brancusi in anii de studentie, in 1901-1902, sub indrumarea doctorului Dimitrie Gerota si premiata ulterior pentru calitatea reproducerii anatomiei umane.

Opera “Sarutul” adusa de la Muzeul National de Arta din Craiova

“Piatra de hotar” adusa de la Paris, o lucrare realizata din trei blocuri este un “totem” realizat de Brancusi in 1945, o opera manifest prin care artistul si-a exprimat tristetea legata de pierderea de catre Romania a unei parti din teritoriile sale, dupa al doilea razboi mondial.

“Domnisoara Pogany” adusa de la Tate Museum din Londra alaturi de “Danaida” sau opere din seria “Capete culcate”, dar si “Maiastra” sau “Peste 1”

“Maiastra” opra in care Brancusi a foslosit forma abstracta a unei pasari. A realizat  o serie de treizeci de sculpturi de păsări în bronz și în marmură cu acest motiv. Este pasarea miraculoasa ce se transforma in printesa din povestile populare romanesti.

“Danaida” adusa de la Muzeul National de Arta al Romaniei

“Pasare in zbor” prin care Brancusi a vrut sa suprinda zborul, nu pasarea in sine a fost adusa de la Peggy Guggenheim Veneția

 

“Coloana fara sfarsit” reprezinta repetitia aceluiasi element- romboidul. Prin aceasta creatie Constantin Brancusi a dorit sa reprezinte infinitul, o legatura intre pamant si cer.

 

Coloana infinitului de la Targu Jiu

În anul 1935, Arethia Tătărescu, preşedinta Ligii Femeilor Gorjene, îi propune lui Brâncuşi să realizeze la Târgu Jiu un monument în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Brâncuşi a acceptat propunerea şi în 1937 a realizat Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii şi în 1938 Coloana Infinitului. Coloana Infinitului a fost turnată la Uzina de Reparaţii şi Utilaje Miniere din Petroşani. Are înălţimea de 29 metri şi 33 de centimetri, greutate 29 de tone. În interior se găseşte un ax din oţel de 19 tone. Părţile romboidale sunt din fontă alămită şi cântăresc 10 tone.

Acum aproape 15 ani am vizitat atelierul lui Brancusi din Paris, de la Centrul Pompidou.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *